Kategorier
Inlägg

Hur stor bergvärmepump behöver jag?

Bergvärmepumpen ska täcka mellan 80-90% av ditt värme och varmvattenbehov. Pumpen ska dimensioneras för att täcka 60-70% av ditt toppeffekt behov, värmen för de kallaste dagarna. Annars blir elförbrukningen för hög under resterande delar av året. 

Hur många KW behövs för att täcka ditt behov?

I de allra flesta fallen krävs det mellan 6 och 10 kW för att täcka värmebehovet i en normalstor villa. Det beror på bland annat storlek och isolering vilken effekt du behöver. Nedan är olika exempel du kan använda för att få en uppskattning.

Förenklad uträkning

Förenklat kan du ta din boyta * värmebehovet per kvadratmeter. I äldre hus kan det vara upp mot 70W och i nyare närmare 30W. Andra faktorer som exempelvis isolering spelar roll i behovet. Här är 2 exempel på hur du räknar.

  • Äldre hus. 70 * 150/1000 =10.5
  • Nyare hus. 30 * 120/1000 =3.6

Detaljerad uträkning

För att räkna ut antalet kWh i din bostad behöver du ta hänsyn till ditt årliga energibehov i kWh, antalet graddagar(mängden temperatur per dag som understiger inomhustemperaturen), värmeförluster via isolering. Här är ett exempel.

  • Årsförbrukning. 20 000 kWh, årligt snitt för en normalstor villa enligt Energimarknadsbyrån.
  • Graddagar. 4500
  • Timmar. Graddagarna omvandlas till timmar för ett estimat för uppvärmning per dygn
  • Temperaturdifferens. 35 Högsta temperatur skillnaden under året
  • Säkerhetsfaktor 1,3(vanligtvis mellan 1,2-1,5, säkerhetfaktorn tar hänsyn till värmeläckage och köldinträngning i bostaden via isolering och ventilation.

Så antalet KW du behöver räknas ut på följande vis:

KW = årsförbrukning / graddagar * 24 * temperaturdifferens * säkerhetsfaktorn.

Exemplet ovan blir:

20 000 / 108  000(graddagar * 24) * 35 * 1,3 = 8,4 kw

Observera att det här är enbart exempel. Du bör kontakta en certifierad installatör för ett hembesök för att få fram vilken storlek och effekt du faktiskt behöver.

Så ska du tänka kring storlek

Du bör väga in hur gammalt ditt hus är, hur välisolerat huset är och ditt behov. Ett äldre eller mindre välisolerat hus läcker ut mer värme och mer kyl kommer också in som ökar effektbehovet. 

Inverterstyrd

Att installera en för stor bergvärmepump som har en högre lägsta effekt kommer att dra mer el även vid mindre behov. Ska du investera i en ny pump bör du välja en inverterstyrd. Den anpassar varvtalen i kompressorn för att matcha ditt uppvärmningsbehov. Kort förklarat krävs 50% av styrkan för att värma bostaden används inte mer. Äldre värmepumpar har ett on/off läge vilket innebär att värmepumpen arbetar till 100% eller inte alls vilket ökar energiförbrukningen.

SCOP

Förutom storlek och effekt är SCOP(Seasonal Coefficient of Performance) ett viktigt värde. SCOP-värdet visar hur mycket värme du får av värmepumpen gentemot vad du betalar per kWh.

Kontakta oss

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär när du behöver hjälp med att hitta rätt storlek på din bergvärmepump. Vi har över 20 års erfarenhet och är verksamma i Västernorrlands län.

Kategorier
Inlägg

Bergvärmepump livslängd

15-20 håller vanligtvis en bergvärmepump. Hur mycket kompressorn får jobba, avgör oftast livslängden. En bergvärmepump i norr får jobba hårdare än en i söder vilket påverkar dess livslängd. En annan faktor är om värmepumpen är stark nog för att täcka ditt behov.

Faktorer som påverkar livslängden

  • Väder. Ett kyligare klimat innebär att bergvärmepumpen används mer vilket sliter på den över tid.
  • Rätt storlek. Har du en värmepump som är för svag och inte anpassad efter din bostad behöver den jobba längre för att uppnå rätt värme. Även en för stor värmepump kan få för många start och stopp vilket kan minska dess livslängd.
  • Inverterstyrd. En inverterstyrd anpassar varvtalen i värmepumpen steglöst från 0-100% utifrån det faktiska behovet. Krävs enbart 50% för att uppnå rätt värme används 50% mindre elförbrukning gentemot en äldre pump som ofta on/off vilket innebär att den alltid körs på max varvtal vilket sänker livslängden.

Det här kan du göra för att öka livslängden

  • Rengör filtret. I värmepumpen sitter det ett vattenfilter. Om för mycket smuts samlas i filtret kan pumpen behöva jobba hårdare för att cirkulera det varma vattnet.
  • Radiatorer. Har du radiatorer kan du lufta dessa för att öka värmespridningen så att pumpen inte behöver arbeta lika hårt.

Bergvärmehålet kan hålla för evigt

Ett rätt dimensionerat bergvärmehål kan hålla för evigt om det är korrekt dimensionerat. Är det däremot fel dimensionerat tas för mycket bergvärme upp från hålet och minskar dess livslängd. 

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Hur mycket det kostar beror på ditt värmebehov. Det kan kosta mellan 60 000 – 140 000 kr för både köp och installation av bergvärmepumpen. Installationen ger också rätt till 30% rotavdrag. Du kan läsa mer om rotavdraget på Skatteverkets webbplats

Håll koll på energimärkningen när du väljer bergvärmepump

När du väljer bergvärmepump ska du enligt Energimyndigheten bland annat utgå från och jämföra energimärkningen. Det finns två olika, en för värme av bostaden (A++ eller A+++) och en för uppvärmning av tappvatten till duschar och kranar(A+++-D).

Hur mycket kan du spara på att byta bergvärmepump?

Exakt hur mycket du kan spara beror på dina omständigheter men 10-20% är rimligt med en ny bergvärmepump. Det är viktigt att tänka på att en ny bergvärmepump inte bara är mer energisnål men har ofta tillägg eller möjlighet till samkörning med andra installationer som kan sänka kostnader. Exempelvis.

  • Solceller. Nya värmepumpar har ofta möjligheten att använda el som solceller producerat för att minska elförbrukningen.
  • Frikyla. Kyla kan hämtas från berggrunden för att kyla ner ditt hus via fläktar under varma sommardagar. Att svalka ditt hem med frikyla är nästan gratis. Överskottsvärmen i bostaden används också för att återuppvärma berggrunden vilket gör den effektivare till nästa år.
  • Wifi-styrning. Att kunna styra drift och värme på distans via en app kan sänka kostnaden. Exempelvis kan värmen sänka arbetstiden eller ställas in på underhållsvärme under utlandssemestern.

Enligt tillverkaren Nibe har en äldre värmepump en livslängd på cirka 15 – 20 år. 

Hjälp med optimal livslängd för din bergvärmepump?

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär om du vill ha hjälp med service eller välja rätt bergvärmepump för ökad livslängd. Vi har över 20 års erfarenhet av bergvärme och är verksamma i Västernorrlands län.

Kategorier
Inlägg

Byta från fjärrvärme till bergvärme

Att byta från fjärrvärme till bergvärme kostar mellan 100 000 och 200 000 kr. Priset beror på bland annat uppvärmningsbehov, borrdjup och värmepump. Hur mycket du kan spara beror på din nuvarande energiförbrukning. Som regel lönar sig bergvärme som mest i större hus med stort varmvattenbehov.

Kostnadsskillnader över 15 år 

Vi kommer titta på 2 olika exempel där familjer byter från fjärrvärme till bergvärme. I samtliga hushåll räknar vi på att elpriset är 2 kr och en besparing på 80% med bergvärme. Värmepumpen estimerar vi ska hålla i 15 år.  Båda exemplen är utan rotavdrag och tar inte hänsyn till om du behöver ett lån för att installera bergvärme.

Stort hushåll med högre varmvattenbehov i norra Sverige

En familj på 2 vuxna och 4 barn med ett högt varmvattenbehov väljer att byta från  fjärrvärme till bergvärme. De bor i norra Sverige och för att utvinna tillräckligt med värme från berggrunden behövde gräva djupare och investera i en dyrare värmepump.

  • Bergvärmeinstallation. 190 000 kr inkluderat borrning, köp och installation av värmepump
  • Energiförbrukning. 30 000 kWh per år
  • Elpris. 2 kr/kWh
  • Fjärrvärmepris. 1,2 kr/kWh, 36 000 kr per år
  • Bergvärme. 12 000 kr per år
  • Fjärrvärme 15 år. 540 000 kr
  • Bergvärme 15 år.  370 000 kr
  • Besparing 15 år. 170 000 kr

Över 15 år blir besparing 170 000 kr. I ett större hushåll kan det därför löna sig att byta från fjärrvärme till bergvärme.

Normalstort hushåll vanligt varmvattenbehov i södra Sverige

En familj på 2 vuxna och 2 barn med ett normalt värmebehov och en normal energiförbrukning på 20 000 kWh enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå. De bor i södra Sverige och behöver inte borra lika djupt eller investera i en lika dyr värmepump.

  • Bergvärmeinstallation. 150 000 kr inkluderat borrning, köp och installation av värmepump
  • Energiförbrukning. 20 000 kWh per år
  • Elpris. 2 kr/kWh
  • Fjärrvärmepris. 1,2 kr/kWh, 24 000 kr per år
  • Bergvärme. 8000 kr per år
  • Fjärrvärme 15 år. 360 000 kr
  • Bergvärme 15 år. 270 000 kr
  • Besparing 15 år. 90 000 kr

Över 15 år blir besparingen 90 000 kr. Även här lönar det sig att byta till bergvärme men inte i samma utsträckning.

OBSERVERA att det här enbart är exempel. Priser och besparingar kan skilja sig i verkligheten.

Fördelar med fjärrvärme

  • Livslängd. Fjärrvärmecentralen som används för att motta och sprida värmen genom bostaden håller i upp till 25 år jämfört med en bergvärmepump som håller mellan 15-20 år.
  • Installationskostnader. Att byta fjärrvärmecentral kostar cirka 30-40 000 kr vilket är mycket lägre än bergvärme

Nackdelar med fjärrvärme

  • Besparing. Mindre besparing än bergvärme och att du ofta är låst till en leverantör och kan inte konkurrensutsätta leverantörer för lägre pris.

Fördelar med bergvärme

  • Besparing. Kan minska kostnaderna med upp till 80% gentemot direktverkande el.
  • Sammankoppling. Kan sammankopplas med exempelvis solceller för att driva värmepumpen med elen producerad av solenergi.
  • Frikyla. Möjligheten till att utvinna kyla från berggrunden för att svalka bostaden under varma sommardagar nästan gratis

Nackdelar med bergvärme

  • Investering. Mycket högre investering än fjärrvärme. Kan kräva dyra lån för att finansiera.
  • Livslängd. Kortare livslängd än fjärrvärme på cirka 15-20 år jämfört med 25 för fjärrvärmecentral.

Rotavdrag

Om du byter från fjärrvärme till bergvärme har du rätt till 10,5% avdrag för totalentreprenaden(borrning + installation). Du kan göra avdrag för totalt 50 000 kr per år via skatteverket. Läs mer om rotavdrag på Skatteverkets webbplats

Hjälp och rådgivning

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär om du behöver hjälp med att byta från fjärrvärme till bergvärme i Västernorrlands län. Vi har över 20 års erfarenhet av kompletta bergvärmeinstallationer.

Kategorier
Inlägg

Återbetalningstid bergvärme

Mellan 8 och 12 år är återbetalningstiden för bergvärme. Hur lång tid det tar beror på bland annat val, värmepump, nuvarande värmekostnader, hur djupt du behöver borra och om du behöver konvertera till ett vattenburet värmesystem. 

Faktorer som påverkar återbetalningstiden

  • Vattenburet system. Saknar du ett vattenburet värmesystem behöver du först konvertera till detta. Det kostar vanligtvis 100 000 till 150 000 kr.
  • Energiförbrukning. Bergvärme kan minska kostnaden för uppvärmning med upp till 80%. Har du en hög kostnad för uppvärmning idag kan du spara mer och återbetala snabbare. 
  • Borrdjup. Bor du längre upp i norra Sverige behöver du ofta borra djupare vilket ökar kostnaden och förlänger återbetalningstiden.
  • Värmepump. Val av värmepump påverkar kostnaden och hör ofta ihop med mängden värme du behöver.

Exempel på återbetalningstider

I båda exemplen räknar vi med att en konvertering till vattenburet värmesystem och komplett bergvärme installation krävs och att värmepumpens livslängd är 15 år. Vi räknar med en besparing på 80% på samtliga hushåll.

Stort hushåll i Norra Sverige

En familj i norra Sverige med 2 vuxna och 3 barn som har ett stort behov för varmvatten och idag använder direktverkande el. För att utvinna rätt mängd värme kräver de ett djupare hål.

  • Vattenburet värmesystem. 140 000 kr
  • Bergvärme. 190 000 kr inkluderar borrning, köp och installation av bergvärmepump
  • Energiförbrukning. 30 000 kWh per år
  • Elpris. 1,4 kr
  • Årskostnad innan bergvärme. 42 000 kr
  • Ny årskostnad. 8400 kr
  • Besparing per år. 33 600 kr
  • Återbetalningstid. Strax under 10 år
  • Total besparing. 164 000 kr

Återbetalningstiden är strax under 10 år och 164 000 kr har sparats på 15 år.

Hushåll med normal förbrukning i södra Sverige

En familj i södra Sverige med 2 vuxna och 2 barn med ett normalt stort behov för varmvatten som idag har ett vattenburet värmesystem. Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå var normal elförbrukning 20 000 kWh per år för villaägare 2023. Ett mindre djupt hål för bergvärme krävs.

  • Vattenburet värmesystem. 110 000 kr
  • Bergvärme. 150 000 kr inkluderar borrning, köp och installation av bergvärmepump
  • Energiförbrukning. 20 000 kWh per år
  • Elpris. 1,4 kr
  • Årskostnad innan bergvärme. 28 000 kr
  • Ny årskostnad. 5600 kr
  • Besparing per år. 22 400 kr
  • Återbetalningstid. Cirka 11 och 1 halvt år
  • Total besparing. 76 000 kr

Återbetalningstiden är cirka 11 och 1 halvt år och  76 000 kr har sparats på 15 år. 

OBSERVERA att båda är exempel och det kan skilja sig åt från verkliga kostnader och besparingar.

Bidrag och rotavdrag

Du har rätt till 50% bidrag och upp till 30 000 kr på exempelvis bergvärmepumpen. Bidraget avvecklas under 2025 och senaste ansökningsdag är 1 juni 2025. Läs mer på Boverkets webbplats.

Rotavdraget

Du har rätt till 30% skatteavdrag på arbetskostnaden för att konvertera till ett vattenburet värmesystem. För bergvärme gäller 10,% avdrag för både borrning och installation. Läs mer om rotavdrag på Skatteverkets webbplats

Gröna bolån bättre ränte- och amorteringsvillkor

Att installera bergvärme och konvertera till ett vattenburet värmesystem kan ge ditt hus en högre energiklass. Ligger du inom A-C får du ofta bättre ränte- och amorteringsvillkor via din bank eller långivare. Beställ en energideklaration för att ta reda på din bostads energiklass.

Minska återbetalningstiden

Mer moderna värmepumpar är ofta inverterstyrda och anpassar sin kraft och förbrukning utifrån värmebehovet för att spara pengar. När du investerar i en bergvärmepump bör du tänka på följande som kan spara dig pengar och minska återbetalningstiden.

  • Solceller. Nya värmepumpar kan ofta sammankopplas med solceller och drivas av elen som skapas av solenergi.
  • Frikyla. Du kan kyla din bostad med hjälp av kylan i berggrunden näst intill gratis.
  • Frånluft. Har du ett ventilationssystem med mekanisk frånluft kan du återvinna värmen i inomhusluften och sprida den i bostaden. Det minskar uppvärmningsbehovet av värmepumpen.

Alternativ till bergvärme

Luft vattenvärmepump

Bor du i mellersta eller södra Sverige kan en luft vattenvärmepump vara en lösning. Den använder utomhusluften för att värma eller kyla din bostad. Den fungerar sämre i kallare klimat. Investeringen är lägre och kostar mellan 50 000 och 110 000 kr.

Frånluftsvärmepump

Bor du i ett nyare hus med god isolering och mekanisk frånluftsventilation är en frånluftsvärmepump ett alternativ. Den utnyttjar den återvinner och nyttjar värmeenergin i inomhusluften för att återuppvärma bostaden. Den kostar mellan 50 000 och 110 000 kr.

Hjälp och rådgivning kring bergvärme

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär om du vill ha hjälp eller rådgivning huruvida bergvärme är ett bra val för dig. Vi är verksamma i Västernorrlands län och har över 20 års erfarenhet av bergvärme.

Kategorier
Inlägg

Bergvärme besparing

Bergvärme kan bespara dig 80% av din kostnad för uppvärmning. Hur mycket du kan spara beror på vilket värmesystem du byter ifrån, hur mycket energi du använder idag, typ av värmepump och hur väl isolerad din villa eller fastighet är.

Vad påverkar lönsamheten?

Hur mycket du kan spara eller om det är lönsamt beror på bland annat var i landet du bor och vilken energiförbrukning du har. Ett stort hushåll i norra Sverige kommer spara mer än en liten familj i södra. Det beror på att kostnaden och behovet för uppvärmning blir högre i samband med lägre utomhustemperaturer.

Exempel på lönsamma och mindre lönsamma investeringar

I båda exemplen nedan räknar vi på att familjerna konverterar till ett vattenburet värmesystem från direktverkande el och att besparing är 80%. En bergvärmepump håller som regel mellan 15-20 år och i exemplet räknar vi på 15 år.

Stor villa i norra Sverige

I exemplet har vi en stor familj på 2 vuxna och 4 barn i en stor villa. De använder en stor mängd vatten, har badkar och använder idag direktverkande el som uppvärmning. För att uppnå en bra mängd värme krävs det som regel ett djupare bergvärmehål ju längre upp i landet och i detta fallet en större pump. 

  • Vattenburet system. 150 000 kr
  • Bergvärme. 200 000 kr, avser borrning, installation och köp av pump.
  • Energiförbrukning. 35 000 kWh per år
  • Elpris. 1,5 kr
  • Kostnad per år. 52 500 kr med direktverkande el
  • Ny kostnad per år. 10 500 kr, besparing på 42 000 kr per år
  • Avbetalningstid. Cirka 8 och 1 halvt år
  • Lönsamhet. 280 000 kr besparing på 15 år.

I det här exemplet är ett byte till ett bergvärmesystem väldigt lönsamt. Investeringen är återbetald efter cirka 8 år och totalt sparas 280 000 kr på hela bergvärmepumpens livslängd.

Liten villa i södra Sverige

I exemplet har vi en familj på 2 vuxna och 2 barn i en mindre villa. De använder måttligt med vatten och har idag direktverkande el som uppvärmning. De bor i södra Sverige och kräver inte ett lika djupt borrhål för att utvinna tillräckligt med värme och en mindre pump.

  • Vattenburet system. 120 000 kr
  • Bergvärme. 140 000 kr, avser borrning, installation och köp av pump.
  • Energiförbrukning. 18 000 kWh per år
  • Elpris. 1,5 kr
  • Kostnad per år. 27 500 kr med direktverkande el
  • Ny kostnad per år. 5400 kr, besparing på 21 600 kr per år
  • Avbetalningstid. Cirka 12 år
  • Lönsamhet. 64 800 kr besparing på 15 år.

I det här exemplet är bergvärme mindre lönsamt men fortfarande får familjen en besparing på 64 800 kr. För denna familj kan en luft vattenvärmepump vara ett alternativ eller en frånluftsvärmepump om de har ett välisolerat hus med mekanisk frånluftsventilation.

Tips för att uppnå maximal besparing med bergvärme

  • Inverterdrift. Inverterdrift innebär att pumpen anpassar varvtalen i kompressorn för minskad energiförbrukning
  • Solceller. Många nyare värmepumpar kan sammankopplas med solceller för att minska elförbrukningen.
  • Frånluft. Har du ett frånluftsventilationssystem kan en del värmepumpar utnyttja värmen i inomhusluften för att minska elförbrukning
  • Frikyla. Med bergvärme kan du utvinna kyla från berggrunden för att svalka ditt hus under sommaren näst intill gratis.

Bidrag när du byter från direktverkande el

Du har rätt till 50% avdrag och max 30 000 kr på material, exempelvis värmepump när du byter från direktverkande el. Bidraget avvecklas under 2025 och du kan senast ansöka den 1 juni 2025. Läs mer om bidraget på Boverkets webbplats.

Rotavdrag

Du har rätt till att dra av 30% på arbetskostnaden vid byte till vattenburet värmesystem.  Vid borrning och installation av bergvärme är det istället 10,% på totalentreprenaden som gäller. Du har rätt till max 50 000 kr i rotavdrag varje år. Läs mer om rotavdraget på Skatteverkets webbplats.

Gröna bolån

Att byta till bergvärme och ett vattenburet system kan förbättra husets energiklass. De flesta långivare ger möjlighet till sänkta ränte- och amorteringskrav vid energiklass A-C. För att ta reda på din energiklass kan du beställa en energideklaration som mäter din energiförbrukning.

Vill du veta mer om vilken besparing du kan uppnå?

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär för hjälp med att räkna ut din potentiella besparing. Vi är verksamma i Västernorrlands län och har över 20 års erfarenhet av bergvärme.

Kategorier
Inlägg

Byta bergvärmepump pris

Det kostar vanligtvis mellan 50 000 och 150 000 kr att byta bergvärmepump inklusive installation. Kostnad för nytt bergvärmehål kan tillkomma om det nuvarande inte har tillräckligt med värme eller värmebehovet ökat. Priset för att borra för bergvärme ligger på vanligtvis mellan 30 000 och 60 000 kr.

Faktorer som påverkar priset

  • Värmepump. Kostnaden för värmepumpen beror bland annat på vilket värmebehov hushållet har.
  • Energibrunn. Bergvärme utvinner energi från berggrunden. Finns det inte tillräckligt med värme att hämta från det gamla kan ett nytt behöva borras
  • Installation. Att anlita en certifierad installatör kostar cirka 10 000 kr för en bergvärmepump.
  • Tillägg. Vill du kunna sammankoppla solceller, frånluftssystem för att samköra pumpen för minskade uppvärmningskostnader eller installera frikyla för att svalka hemmet under sommaren påverkar det priset.

Är det värt att byta bergvärmepump?

Är din värmepump mer än 15 år kan det vara värt att byta till en ny. Nyare bergvärmepumpar genererar mer värme, är energisnålare och har ofta högre energiklass. Många värmepumpsleverantörer har också generösa garantier, ofta mellan 15-18 år med tilläggsförsäkringar.

Tillägg Möjligheter för minskade uppvärmningskostnader

Solceller

Det finns ofta också möjligheter till att sammankoppla solceller så att pumpen drivs på gratis el för att minska uppvärmningskostnaden ytterligare. 

Spotpriser

En del nyare värmepumpar kan med hjälp av internetuppkoppling anpassa driften efter nästa dags elspotpriser om du har ett rörligt abonnemang. Den värmer bostaden anpassad efter lägsta elpris.

Frånluft

Har du ett mekaniskt frånluftssystem kan det med en del pumpar samköras för att minska mängden värme som genereras och istället utnyttja den befintliga värmen i bostaden.

Frikyla

Möjlighet till att använda kylan i berggrunden för att svalka hemmet via fläktar i huset. Det innebär näst intill gratis kyla under sommaren.

Gröna bolån

När du väljer en ny mer effektiv värmekälla kan det lyfta hela husets energiklass. Oavsett om du ska byta pump eller ej kan du utföra en energideklaration för att ta reda på husets energiklass. Du kan ofta få reducerade ränte- och amorteringskostnader om du har energiklass A-C. Du får också tips på åtgärder för att minska din energiförbrukning och kostnader.

Nackdelar med att byta

Den största nackdelen med att byta som kan påverka kostnaden är om du behöver borra nya hål. Börja med att kontakta en lokal installatör för hjälp och rådgivning inför ditt byte för att kunna planera dina utgifter.

Hjälp och rådgivning

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär om du vill ha hjälp med att byta ut din gamla bergvärmepump. Vi har över 20 års erfarenhet inom bergvärme och är verksamma i Västernorrlands län.

Kategorier
Inlägg

Byta oljepanna till bergvärme kostnad

Att byta från oljepanna till bergvärme kostar vanligtvis 150 000 till 300 000 kr för borrning, installation och köp av bergvärmepump. Behöver du också byta från direktverkande el till ett vattenburet värmesystem tillkommer en kostnad på mellan 100 000 och 150 000 kr. Priset beror på borrdjupet och ert unika värmebehov.  Att byta till bergvärme kan minska kostnaden för uppvärmning med upp till 80%.

Kostnadsfaktorer för bergvärme

  • Borrdjup. Hur långt du har ner till berggrunden och hur djupt du behöver borra beror på ditt värmebehov och ökar kostnaden. Generellt sett behöver du borra djupare ju längre norrut du bor.
  • Bergvärmepump. Har ni ett riktigt stort hus och en stor familj krävs det en pump med mer värmeeffekt för att möta behovet.

Avsaknad av vattenburet värmesystem

Bergvärme sprider värme hos vattenburna värmesystem som golvvärme eller radiatorer. Har du direktverkande el behöver du därför att byta ut det till ett vattenburet system. Beroende på husets storlek och antal radiatorer kan det kosta mellan 100 000 och 150 000 kr.

Bidrag för att byta till värmepumpsystem

Du har rätt till 50% avdrag på värmepumpen och max 30 000 kr när du byter från en oljepanna till värmepumpssystem. Bidraget avvecklas under 2025 och du kan senast ansöka om bidraget den 1 juni 2025 enligt Boverket.

Schablonavdrag på arbetskostnaden

Du har rätt till att dra av 10,5% på skatten på den totala entreprenadkostnaden via rotavdraget. Maxbeloppet för rotavdrag är 50 000 kr 2025. Läs mer på Skatteverkets webbplats om rotavdrag.

Bäst för stora bostäder

Bergvärme är det bästa valet för större hus och familjer med högt värme och varmvattenbehov enligt Energimyndigheten.

Alternativ till bergvärme

Luft vattenvärmepump

En luft vattenvärmepump sprider värme via det vattenburna systemet genom att omvandla utomhusluften till varmvatten via en kompressor i pumpen. Passar bra i små och stora hus i södra Sverige.

Frånluftsvärmepump

Passar nya små till medelstora välisolerade hus i södra Sverige. Kräver mekanisk frånluftsventilation. Värmepumpen utnyttjar den befintliga värmen i inomhusluften för att värma upp bostaden.

Hjälp och rådgivning

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär för hjälp eller rådgivning kring att byta från oljepanna till bergvärme. Vi har över 20 års erfarenhet av bergvärme och är verksamma i Västernorrlands län.

Kategorier
Inlägg

Bergvärme eller frånluftsvärmepump

Bergvärme passar för större hus som har ett högre värmebehov och är effektiva även på kallare breddgrader. En frånluftsvärmepump passar bäst i välisolerade hus i mellersta eller södra Sverige och kräver mekanisk frånluftsventilation.

Då passar bergvärme

Bergvärme passar framförallt större hushåll med ett stort energibehov enligt Energimyndigheten eller dåligt isolerade hus. Tack vare att den värme upp bostaden genom att hämta lagrad solenergi från berggrunden har vädret mindre påverkan på dess effekt gentemot frånluftsvärmepumpen. 

Fördelar

  • Värmeeffekt. Bergvärmepumpar har högst värmeeffekt av alla värmepumpar. Det innebär att den kan generera mest värme och är ofta det bästa valet för större bostäder eller fastigheter.
  • Besparing. Att byta från direktverkande el eller oljepanna kan minska värmekostnaderna med upp till 80%
  • Stabil. Hämtar värme från solenergi lagrad i berggrunden och påverkas lite av yttre faktorer.

Nackdelar

  • Investering. En komplett bergvärme kan kosta mellan 150 000 och 300 000 kr beroende på borrdjup och val av värmepump. Som regel är det dyrare ju längre upp i landet du kommer.
  • Tillstånd. Du behöver ansöka om tillstånd och betala en kostnad till kommunen för att kunna borra.

Då passar frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpen passar som bäst i välisolerade mindre bostäder på upp till 200 m2, framförallt i södra Sverige. Den utnyttjar värmeenergi i inomhusluften för att värma upp till luften den hämtar genom ventiler.

Fördelar

  • Återvinner energi. Använder befintlig värmeenergi i bostaden för att minska kostnaderna för uppvärmning
  • Ventilation. Ventilerar bostaden och skapar en bättre inomhusmiljö genom frisk uteluft.
  • Låg investering. En frånluftsvärmepump kostar vanligtvis mellan 60 – 120 000 kr
  • Enkel installation. Till skillnad från bergvärmepump behöver du varken borra eller ansöka om tillstånd.

Nackdelar

  • Värmeeffekt. Frånluftsvärmepumpen i sig har en låg värmeeffekt och förlitar sig på värmen från inomhusklimatet för framgångsrikt värma bostaden
  • Kallras. Vid kyligare utomhusväder finns det en risk för kallras eftersom tilluften tas utifrån.
  • Ventilation. Kräver ett mekaniskt ventilationssystem som först började användas som standard efter 1982.

Missledande värmeeffekter hos frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump har ofta en värmeeffekt på runt 3-5 kW. Däremot skyltas det ibland med upp till 9 eller mer. Det är med tillhörande elpatron som kan hjälpa pumpen uppnå högre värmeeffekt. Den överstigande kW har däremot samma kostnad som direktverkande el vilket ökar dina kostnader markant.

Hjälp och rådgivning?

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär för hjälp och rådgivning kring vilken värmepump som passar dig och ditt behov bäst. Vi har över 20 års erfarenhet av uppvärmning av villor och fastigheter.

Kategorier
Inlägg

Direktverkande el till bergvärme

För att konvertera från direktverkande el till bergvärme behöver du först installera ett vattenburet värmesystem. Därefter behöver du borra och installera en bergvärmepump. Den totala kostnaden ligger på mellan 200 000 och 400 000 kr beroende på husets storlek, uppvärmningsbehov och borrdjup.

Byta till vattenburet värmesystem

Att byta till ett vattenburet värmesystem innebär att du behöver installera nya radiatorer(element) som värms upp med vatten istället för direktverkande el. Du behöver också dra vattenledningar från värmekällan till de olika radiatorerna. Att byta till ett vattenburet system kostar vanligtvis mellan 100 000 och 150 000 kr beroende på husets storlek och antal element.

Bergvärme borrning- och installationskostnad

Kostnaden för att installera bergvärme beror bland annat på hur djupt du behöver borra, ditt uppvärmningsbehov och storleken på bostaden. Generellt sett kostar en komplett installation inklusive värmepump mellan 100 000 och 200 000 kr.

Lönar det sig att byta från direktverkande el till bergvärme?

I de allra flesta fall lönar det sig att byta från direktverkande el till bergvärme men speciellt för större bostäder med större energiförbrukning. Med bergvärme kan du sänka energikostnaderna med upp till 80%.

Exempel på lönsam och mindre lönsamhet

I båda exemplen räknar vi med att värmepumpen håller i 15 år. En vanlig bergvärmepump håller mellan 15 – 20 år. 

Konvertering i större hus med hög elförbrukning

  • Elförbrukning per år. 25 000 kwh
  • Pris per kwh. 1,5 kr
  • Elkostnad per år.  37 500 kr
  • Vattenburet system. 140 000 kr
  • Komplett bergvärmeinstallation. 180 000 kr
  • Totalsumma. 320 000 kr
  • Besparing per år. 30 000 kr
  • Avbetalningsperiod. cirka 11 år
  • Total Besparing 15 år. 130 00 kr

Totalt blir besparingen cirka 130 000 kr på 15 år. 

Konvertering i litet hus med låg elförbrukning

  • Elförbrukning per år. 15 000 kwh
  • Pris per kwh. 1,5 kr
  • Elkostnad per år.  22 500 kr
  • Vattenburet system. 110 000 kr
  • Komplett bergvärmeinstallation. 130 000 kr
  • Totalsumma. 240 000 kr
  • Besparing per år. 18 000 kr
  • Avbetalningsperiod. cirka 14 år
  • Total besparing 15 år. 30 000 kr

Totalt blir besparingen cirka 30 000 kr på 15 år. 

Observera att det här enbart är exempel för och kan skilja sig från verkligheten. 

Rotavdrag och bidrag

Konvertering till vattenburet system

När du konverterar från direktverkande el till ett vattenburet värmesystem har du rätt till 30% avdrag på arbetskostnaden.

Bidrag för konvertering

När du konverterar till ett vattenburet värmesystem får du ett bidrag på 50% och max 30 000 kr för materialkostnader, exempelvis en bergvärmepump. Bidraget håller på att utvecklas och du kan senast ansöka om bidraget den 1 juni 2025 enligt Boverket

Bergvärme

För bergvärme är det istället ett avdrag på 10,5% för totala entreprenadkostnaden. Du kan läsa mer om rotavdrag på Skatteverkets webbplats

Alternativ till bergvärme

Bergvärme är idag den mest lönsam värmepumpslösningen då den drar värmen från berggrunden och påverkas inte på samma sätt av yttre faktorer som andra pumpar.

Luft vattenvärmepump

En luft vattenvärmepump använder utomhusluften och konverterar den till värme via en kompressor. Värmen sprids sedan via det vattenburna värmesystemet. Det här kan vara ett bra alternativ för villor med en genomsnittlig eller mindre energiförbrukning.

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump är ett alternativ om det installerats ett mekaniskt ventilationssystem i huset och det är väl isolerat. Frånluftsvärmepumpen använder den befintliga inomhusvärmen för att distribuera den via det vattenburna systemet.

Kontakta oss

Behöver du hjälp eller rådgivning gällande ett byte från direktverkande el till bergvärme kan du kontakta oss på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär. Vi på Bergvärme i Sundsvall har över 20 års erfarenhet av bergvärme och luft vatten värmepumpar. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta den bästa lösningen för dig. 

Kategorier
Inlägg

Borra bergvärme pris per meter

Borra för bergvärme kostar cirka 300 kr per meter. Borrdjupet är vanligtvis mellan 70 och 200 meter beroende på värmen i berggrunden och värmeledningsförmågan i bergarten. En kostnad på ungefär 500 och 900 kr per meter tillkommer också för ett foderrör. Foderröret krävs bara mellan jordlagret ner till berggrunden. I snitt är det 7 meter ner till berggrunden i Sverige.

Vad kostar en komplett installation av bergvärme?

Priset för borrning, installation och köp av bergvärmepump kostar vanligtvis mellan 100 000 och 200 000 kr. Kostnaden beror på hur djupt du behöver borra och vilken typ av värmepump som krävs för att täcka ditt behov. 

Rätt till 35% rotavdrag för totala installationskostnaden

Du som privatperson har rätt till att dra av 30 % på skatten på 35% av den totala installationskostnaden och max 50 000 kr per person i hushållet. Du kan mer om vilka regler och krav som gäller vid rotavdrag på Skatteverkets webbplats.

Kostnad exempel

I exemplet ska det borras ett 120 meters djupt hål och det är 10 meter jordlager mellan hus och berggrund. Foderröret ska alltid ner minst 2 meter i berggrunden och upp till marknivå.

  • Borrning. 120 m * 300 kr = 36 000 kr
  • Foderrör. 12 m * 700 kr = 8400 kr
  • Värmepump. 100 000 kr
  • Installation. 10 000 kr
  • Totalkostnad.  154 400 kr.
  • Med rotavdrag. 149 570 kr

Återbetalningstid och besparing för genomsnittliga villaägaren

Enligt Energimarknadsbyrån förbrukar den genomsnittliga villaägaren cirka 20 000 kWh per år. Bergvärme kan minska uppvärmningskostnader med upp till 80%. Vi utgår från en kostnad på 1 kr per kWh och en livslängd för värmepumpen på cirka 15 år.

  • Totalkostnaden med rotavdrag. 149 570 kr
  • Årlig besparing. 15 000 kr
  • Återbetalningstid. 10 år
  • Besparing(5 år). 75 430 kr

I exemplet är hela investeringen återbetald inom 10 år och den totala besparingen blir 75 430 kr. Observera att det här är ett exempel din besparing kan vara både högre och lägre beroende på dina förutsättningar

Kontakta oss för hjälp och rådgivning

Behöver du hjälp och rådgivning kring pris för borrning och komplett installation av bergvärme kan du kontakta oss på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär. Vi på Bergvärme i Sundsvall har över 20 års erfarenhet av bergvärme. Vi är verksam i Västernorrlands län.

Offertförfrågan