Bergvärmepump livslängd

15-20 håller vanligtvis en bergvärmepump. Hur mycket kompressorn får jobba, avgör oftast livslängden. En bergvärmepump i norr får jobba hårdare än en i söder vilket påverkar dess livslängd. En annan faktor är om värmepumpen är stark nog för att täcka ditt behov.

Faktorer som påverkar livslängden

  • Väder. Ett kyligare klimat innebär att bergvärmepumpen används mer vilket sliter på den över tid.
  • Rätt storlek. Har du en värmepump som är för svag och inte anpassad efter din bostad behöver den jobba längre för att uppnå rätt värme. Även en för stor värmepump kan få för många start och stopp vilket kan minska dess livslängd.
  • Inverterstyrd. En inverterstyrd anpassar varvtalen i värmepumpen steglöst från 0-100% utifrån det faktiska behovet. Krävs enbart 50% för att uppnå rätt värme används 50% mindre elförbrukning gentemot en äldre pump som ofta on/off vilket innebär att den alltid körs på max varvtal vilket sänker livslängden.

Det här kan du göra för att öka livslängden

  • Rengör filtret. I värmepumpen sitter det ett vattenfilter. Om för mycket smuts samlas i filtret kan pumpen behöva jobba hårdare för att cirkulera det varma vattnet.
  • Radiatorer. Har du radiatorer kan du lufta dessa för att öka värmespridningen så att pumpen inte behöver arbeta lika hårt.

Bergvärmehålet kan hålla för evigt

Ett rätt dimensionerat bergvärmehål kan hålla för evigt om det är korrekt dimensionerat. Är det däremot fel dimensionerat tas för mycket bergvärme upp från hålet och minskar dess livslängd. 

Vad kostar det att byta bergvärmepump?

Hur mycket det kostar beror på ditt värmebehov. Det kan kosta mellan 60 000 – 140 000 kr för både köp och installation av bergvärmepumpen. Installationen ger också rätt till 30% rotavdrag. Du kan läsa mer om rotavdraget på Skatteverkets webbplats

Håll koll på energimärkningen när du väljer bergvärmepump

När du väljer bergvärmepump ska du enligt Energimyndigheten bland annat utgå från och jämföra energimärkningen. Det finns två olika, en för värme av bostaden (A++ eller A+++) och en för uppvärmning av tappvatten till duschar och kranar(A+++-D).

Hur mycket kan du spara på att byta bergvärmepump?

Exakt hur mycket du kan spara beror på dina omständigheter men 10-20% är rimligt med en ny bergvärmepump. Det är viktigt att tänka på att en ny bergvärmepump inte bara är mer energisnål men har ofta tillägg eller möjlighet till samkörning med andra installationer som kan sänka kostnader. Exempelvis.

  • Solceller. Nya värmepumpar har ofta möjligheten att använda el som solceller producerat för att minska elförbrukningen.
  • Frikyla. Kyla kan hämtas från berggrunden för att kyla ner ditt hus via fläktar under varma sommardagar. Att svalka ditt hem med frikyla är nästan gratis. Överskottsvärmen i bostaden används också för att återuppvärma berggrunden vilket gör den effektivare till nästa år.
  • Wifi-styrning. Att kunna styra drift och värme på distans via en app kan sänka kostnaden. Exempelvis kan värmen sänka arbetstiden eller ställas in på underhållsvärme under utlandssemestern.

Enligt tillverkaren Nibe har en äldre värmepump en livslängd på cirka 15 – 20 år. 

Hjälp med optimal livslängd för din bergvärmepump?

Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär om du vill ha hjälp med service eller välja rätt bergvärmepump för ökad livslängd. Vi har över 20 års erfarenhet av bergvärme och är verksamma i Västernorrlands län.

Innehållsförteckning

Offertförfrågan