Bergvärme passar för större hus som har ett högre värmebehov och är effektiva även på kallare breddgrader. En frånluftsvärmepump passar bäst i välisolerade hus i mellersta eller södra Sverige och kräver mekanisk frånluftsventilation.
Då passar bergvärme
Bergvärme passar framförallt större hushåll med ett stort energibehov enligt Energimyndigheten eller dåligt isolerade hus. Tack vare att den värme upp bostaden genom att hämta lagrad solenergi från berggrunden har vädret mindre påverkan på dess effekt gentemot frånluftsvärmepumpen.
Fördelar
- Värmeeffekt. Bergvärmepumpar har högst värmeeffekt av alla värmepumpar. Det innebär att den kan generera mest värme och är ofta det bästa valet för större bostäder eller fastigheter.
- Besparing. Att byta från direktverkande el eller oljepanna kan minska värmekostnaderna med upp till 80%
- Stabil. Hämtar värme från solenergi lagrad i berggrunden och påverkas lite av yttre faktorer.
Nackdelar
- Investering. En komplett bergvärme kan kosta mellan 150 000 och 300 000 kr beroende på borrdjup och val av värmepump. Som regel är det dyrare ju längre upp i landet du kommer.
- Tillstånd. Du behöver ansöka om tillstånd och betala en kostnad till kommunen för att kunna borra.
Då passar frånluftsvärmepump
Frånluftsvärmepumpen passar som bäst i välisolerade mindre bostäder på upp till 200 m2, framförallt i södra Sverige. Den utnyttjar värmeenergi i inomhusluften för att värma upp till luften den hämtar genom ventiler.
Fördelar
- Återvinner energi. Använder befintlig värmeenergi i bostaden för att minska kostnaderna för uppvärmning
- Ventilation. Ventilerar bostaden och skapar en bättre inomhusmiljö genom frisk uteluft.
- Låg investering. En frånluftsvärmepump kostar vanligtvis mellan 60 – 120 000 kr
- Enkel installation. Till skillnad från bergvärmepump behöver du varken borra eller ansöka om tillstånd.
Nackdelar
- Värmeeffekt. Frånluftsvärmepumpen i sig har en låg värmeeffekt och förlitar sig på värmen från inomhusklimatet för framgångsrikt värma bostaden
- Kallras. Vid kyligare utomhusväder finns det en risk för kallras eftersom tilluften tas utifrån.
- Ventilation. Kräver ett mekaniskt ventilationssystem som först började användas som standard efter 1982.
Missledande värmeeffekter hos frånluftsvärmepump
En frånluftsvärmepump har ofta en värmeeffekt på runt 3-5 kW. Däremot skyltas det ibland med upp till 9 eller mer. Det är med tillhörande elpatron som kan hjälpa pumpen uppnå högre värmeeffekt. Den överstigande kW har däremot samma kostnad som direktverkande el vilket ökar dina kostnader markant.
Hjälp och rådgivning?
Kontakta Bergvärme i Sundsvall på 060-15 00 49 eller fyll i vårt kontaktformulär för hjälp och rådgivning kring vilken värmepump som passar dig och ditt behov bäst. Vi har över 20 års erfarenhet av uppvärmning av villor och fastigheter.